Ferran Sánchez: Història. Divulgació. Docència.

Ferran Sánchez: Història. Divulgació. Docència.
"Sólo unos pocos prefieren la libertad; la mayoría de los hombres no busca más que buenos amos" (Salustio)

sábado, 25 de noviembre de 2017

S6: ELS ESTATS UNITS, DE NACIÓ A IMPERI


En gama de vermells, estats que van abandonar la Unió durant l'any 1861; en blau els estats
que prohibien l'esclavatge. Els grocs són estats de la Unió que la permetien. 


La setmana anterior vam veure créixer l’abolicionisme als Estats Units, a l’escalfor de les diferències econòmiques entre el Nord i el Sud. L’esclavatge, però, no era l’única cosa que els separava: el nord industrial vol protegir productors de la competència estrangera, però al sud –agrari, que necessita importar-ho tot- els aranzels el perjudiquen, prefereix polítiques liberals. Discutint-ho, el vicepresident John Calhourn ja havia vist en la imposició d’un poder central, una institució federal, superior als estats, una amenaça; per això teoritza sobre la nul·lificació del pacte federal. Mentrestant, al nord, el Partit Republicà construeix un discurs abolicionista que disculpava la contradicció entre el discurs fundacional i l’existència de l’esclavatge: segons aquest discurs, la generació de 1776 l’havia tolerat, però l’abolició del comerç negrer (1807) i el final de l’esclavatge en els estats del Nord havia demostrat que s’hi oposava. Potser la constitució podia ignorar-la, però això no implicava la seva extensió. Votar sobre l’esclavatge -com suggereix el pacte de 1850- és impossible, diuen, perquè ens deshumanitza a tots. Per tant, el govern federal té dret a tallar la seva ampliació.

L’elecció de Lincoln com a President (1860) va espantar el sud en un moment en que els estats esclavistes eren ja minoria al Congrés. Carolina del Sud va aprovar la “Declaració de Causes immediates que justifiquen la secessió de la Unió Federal”, i sis estats més la van seguir en la creació dels Estats Confederats d’Amèrica (1861): Mississipí, Florida, Alabama, Geòrgia, Luisiana y Texas. Jefferson Davis en seria el president i Richmond (Virginia) la capital.

Els historiadors han discutit molt sobre les possibilitats reals del Sud de guanyar la guerra. La Confederació no era tan forta demogràficament (9 milions d’habitants davant dels 22 del nord), depenia de les importacions (mentre el nord concentrava el 80% de les fàbriques, tenia el doble de km de ferrocarril i el triple de recursos bancaris) i –per si fos poc- no comptava amb un poder central fort capaç d’organitzar ràpidament la guerra: per això Jefferson Davis nomena 5 primers ministres i 6 de guerra, mentre Lincoln mostra carisma i té prou amb el discurs de Gettysburg per guanyar adeptes. L’avantatge del sud era la cultura militar de la seva elit aristocratitzant, formada militarment i que facilitava el reclutament voluntari, mentre Lincoln havia d’imposar una llei de reclutament (1863) i buscar un veterà de la guerra contra Mèxic per refer l’exèrcit: Ulisses S. Grant.

Seria ell qui rebria la rendició del general Lee a Appomatox (1865), després de 4 anys de guerra. El paisatge no pot ser pitjor. La guerra havia provocat una catàstrofe demogràfica (700.000 víctimes, més que el total que han tingut en la resta de les guerres) i l’augment de les diferències econòmiques entre el nord i el sud: aquests últims, que concentraven el 30% de la riquesa nacional abans de la guerra, solament compten amb el 12% després del conflicte. Els estats del nord, en canvi, han tingut en la guerra un incentiu a la producció de ferro (que creix un 29%) i carbó (un 21%).

El balanç de víctimes ens permet identificar la principal característica del conflicte: va ser la primera guerra moderna, una guerra industrial que -a més de distingir-se per confrontar per primer cop dos exèrcits de ciutadans, a mort, per ideologia- va fer un ús sistemàtic d’una permanent renovació tecnològica: el telègraf, el trasllat de tropes en ferrocarril, el rifle de retrocàrrega, la bomba de rellotgeria, els hospitals de campanya i la fotografia com a document gràfic...

Però el resultat més important és el final del debat sobre l’organització política que venia allargant-se. Alliberar 4 milions d’esclaus i confirmar la sobirania de l’estat federal permet convertir la guerra com una “segona revolució americana”. Ha nascut una nació: aquest estat centralitzat i poderós es converteix en garant d’una llibertat que –amb la XIIIª Esmena- és un dret de tots. El partit Republicà, guanyador de la guerra, viurà una hegemonia política: fins el 1912, solament tindrem un president demòcrata, Cleveland ( de 1884-8 i 1892-6)

Neix una societat civil negra. Passat el primer entusiasme (posseir pistoles, no cedir pas als blancs, reunions sense vigilància, viatjar, instal·lar-se), la comunitat negra s'anirà organitzant fins a construir una activa societat civil (esglésies, escoles, mútues, associacions...) que continuarà lluitant per la discriminació pràctica que seguirà marcant la seva vida quotidiana en els estats del sud.


Aquesta nova nació viu des de la seva fundació una pulsió imperialista: la compra d’Alaska a Rússia (1867), el cop d’estat a Hawaï que permetrà la seva ocupació (1898), la victòria sobre Espanya (que permet dominar Puerto Rico, satel•litzar Cuba i atacar Filipines, que es resistirà fins el 1902) ho demostren. La intervenció contra Colòmbia per crear un nou estat panameny permetrà inaugurar el canal de Panamà (1914). En aquell moment ja feia temps que la justificació teòrica de l'imperialisme estava present en la vida pública nord-americana…

a) La trobem en les idees de l'historiador Frederick Jackson Turner dins "El significat de la frontera en la Història dels Estats Units" (1893). L'abundància de terres havia estat l'essència de la història americana, diu, perquè havia marcat el caràcter del país en base a l'emprenedoria i a l'igualitarisme (en l'accés a la terra). Lluny d'Europa, pejorativament vista com a encarnació de l'absolutisme, aquella combinació de factors havia permès la democràcia. Ara, acabades les terres, el país estava en perill.

b) La doctrina del Manifest Destiny és la creença de constituir una nació destinada a expandir-se cap al Pacífic, d’origen purità, sorgida del periodista John L. O'Sullivan (1845) en un article (Annexió) publicat en la revista Democratic Review de Nueva York: “El compliment del nostre destí manifest és extendre’ns per tot el continent Queens ha assignat la Providència per al desenvlupament de la llibertat”. Aquesta idea bull a l’olla durant l’annexió e Texas (1845), Califòrnia (1848) i la guerra amb Mèxic, i reapareix en el missatge presidencial de Theodore Roosevelt el 1904. Aquest president defensava la política del “Big stick”: mostrar la possibilitat d’un actuació violenta com a forma de pressionar en una negociació amb els països del Carib. Es justifica així la potestat de restablir l’ordre pressionant governs locals amb la presentació dels avantatges que representava gaudir del suport polític nord-americà, intervenint s no s’obté resultats favorables als interessos americans.

En aquest context, no és casualitat que un ídol de Teddy Roosevelt, l’Almirall Mahan, publiqués (1890) “The influence of sea power upon History 1660-1783”. Els americans han de començar a mirar a l’exterior, havia dit. Inspirat en el Regne Unit afegia en un article a la revista “Forum” (Hawai i el nostre futur poder marítim) que el domini del mar és el principal element de poder i prosperitat. Aquest navalisme contagiaria tots els estats europeus: en una exitosa gira com a conferenciant, Mahan parlaria davant la reina Victòria, Balfour, Salisbury, les universitats… el mateix Káiser tenia un exemplar del seu llibre subratllat i en repartia a les escoles d’oficials. Quan el 1906 un nou cuirassat gairebé invulnerable es bategi com a  Dreadnought tots els estats europeus participen d'una cursa d’armaments que sembla imparable. Mentrestant, la projecció dels Estats Units cap al Pacífic el converteix en un rival estratègic del Japó.



No hay comentarios: