Ferran Sánchez: Història. Divulgació. Docència.

Ferran Sánchez: Història. Divulgació. Docència.
"Sólo unos pocos prefieren la libertad; la mayoría de los hombres no busca más que buenos amos" (Salustio)

lunes, 6 de noviembre de 2017

S4: CONÈIXER EL MAPA EUROPEU 1871-1914 (i 2)

Vam dedicar una estona a classe a desmentir la imatge que les pel·lícules
protagonitzades per Romy Schneider donaven del personatge de Sissí.
ÀUSTRIA. La seva derrota davant dels prussians a Sadowa (1866) obligava a fer reformes sumant les minories nacionals de l’imperi. La solució va ser la “monarquia dual”: la coronació de Francesc Josep I i Sissí a Budapest (8-6-1867) dividia l’imperi en dos estats lligats per la persones reials. Separades pel riu Leitha estarien Cisleithania (a l’oest), on a més dels alemanys hi havia txecs, eslovacs, polonesos i italians, i Transleithania (a l’est), on a més d’hongaresos trobem romanesos, serbis i croates. 

REGNE UNIT. L’èxit de la industrialització necessitava garantir la provisió de matèries primeres i mercats reservats que implicava l’imperi. L’hegemonia marítima que ho permetia exigia un pacifisme que evités l’alteració de l’equilibri entre potències, per això mantenia una actitud neutral que la distanciava dels assumptes continentals, l’splendid isolation. L’estat sobre el que regna Victòria (1837-1901) era una monarquia parlamentària estable amb dues cambres: la dels comuns (escollida per sufragi censatari) i la dels lords (hereditària). Alternen en el poder dos partits, que respecten la tasca política del contrari.

- Dins dels TORIES: Benjamin Disraeli (1874-1880) és substituït per Lord Salisbury (primer ministre de 1886 a 1892, i de 1895 a 1901)
- El nom que hem de conèixer dels WIGHS és William Gladstone (primer ministre de 1868-1874, de 1880 a 1886 i de 1892-1895). Impulsen la reforma electoral de 1867 (que amplia el cens fins 1,5 milions de persones) i la de 1884 (que inclou totes les persones amb vivenda pròpia donant el dret al sufragi a 5 milions de persones)

També vam parlar dels dos cops que l'actriu Judi Fench ha fet de la Reina Victòria:
a Mrs Brown (1997) i, enguany, a  Victoria & Abdul

ALEMANYA. El Segon Imperi nascut del procés d’unificació és la primera potència industrial de l’Europa continental: el 1880 la seva producció industrial supera l’agrícola, arriba als 50 milions d’habitants i es converteix en el primer productor de carbó del continent. L’alt índex de capitalització, afavorit per les indemnitzacions de guerra franceses, la converteix en una superpotència industrial. L’estructura política no és tan moderna: el rei de Prússia és Káiser d’Alemanya i de canceller continuarà Otto von Bismarck (fins 1890). Els estats estaran representats en una de les cambres del parlament, el Bundesrat (un consell federal en el que Prússia pot vetar), i el Reichtag (el parlament imperial, escollit per sufragi universal masculí)

- Els liberals, fascinats per la força del nou estat i l’ampliació del “mercat nacional”, estan enlluernats per Bismarck. 
- Els catòlics, més conservadors, s’agrupen en un nou partit –el Zentrum, antecedent de la CDU- contra la Kulturkampf, la lluita per separar església i estat que impulsa Bismarck amb el suport dels liberals: llei de control de l’ensenyament (1872), lleis de maig prohibint la política a missa i imposant l’examen de capacitació al clergat (1873), matrimoni civil (1874)
- Respecte dels socialistes, Bismarck va aprofitar els atemptats que va patir l’emperador passejant per l’avinguda Unter der Linden l’any 1878. Les Lleis Antisocialistes, en vigor entre 1878 i 1890, obliguen l’SPD a lluitar en la clandestinitat. Però les prohibicions no són l’única estratègica de Bismarck contra el moviment obrer; també implanta assegurances que cobreixen els accidents de treball (1894), la malaltia (1893) i la vellesa i la invalidesa (1889). Encara que s’ha vist com a motor d’aquestes polítiques la tardana unificació –que l’obligava a buscar legitimitat- i encara que les polítiques proteccionistes garantien beneficis, la causa principal era la por a la revolució. 

Els problemes del Segon Imperi.
-       -   La divisió religiosa (majoria protestant, però catòlics a Baviera i Renània) és també econòmica: est, centre i sud són molt rurals, Renània i Baviera molt industrialitzades.
-       -   La plurinacionalitat: dins el Reich hi ha també danesos, polonesos i francesos.
-       -   Hi ha un cert malestar en els principats incorporats, que deleguen en el Reich la gestió econòmica i les relacions internacionals.
-        -  Finalment, la necessitat d’aïllar a França i les seves ànsies de revenja obliga Bismarck a una aliança amb Àustria-Hongria i Rússia, el Tractat dels Tres Emperadors (1872)

Aquestes aliances -associacions formals entre estats per a l’ús/renúncia de la força militar, en circumstàncies específiques- no són organismes internacionals, però el seu mòbil és la pau. El problema és que ni aturen la cursa d’armaments, i que sovint són secretes (i amaguen compromisos contradictoris)

El primer sistema d’aliances (1872-8) entra en crisi quan els otomans reprimeixen revoltes camperoles a Sèrbia, Montenegro i “Rumèlia”,  i els russos surten en defensa dels eslaus ortodoxos. El tsar, victoriós, fa signar al Soldà el Tractat de Sant Stefano (3-3-1878) que satel·litza en els Balcans una Gran Bulgària. Tement l’expansió russa, un Congrés a Berlín (1878) desfà l’èxit rus: Àustria-Hongria “protegirà” Bòsnia, els russos una “Petita Bulgària”, Sèrbia i Montenergro seran monarquies, França arranca definitivament a l’imperi otomà Tunísia, i Itàlia sobre Líbia. Els russos, decebuts de la manca de suport alemany, trenquen l’acord que els lligava a Viena i Berlín.

Per reconstruir un sistema de seguretat internacional que mantingués  França aïllada i evités una possible lluita en 2 fronts, Bismarck va posar en marxa el que es coneix com a segon sistema bismarckià. Partint d’una Doble Aliança (1879) estreta amb Àustria...

-       -   Reedita el Tractat dels 3 emperadors (1881):  a costa de prometre la seva neutralitat en cas d’enfrontament entre russos i austríacs als Balcans, aconsegueix la neutralitat russa pel cas que Alemanya s’hagi d’enfrontar a França
-       -   Busca aliats contra França prometent colònies al Nord d’Àfrica, on França està creixent, als Italians (1882): aquest compromís, la Triple Aliança, arribarà a 1914...

Quan la Bulgària filorussa creix a costa de l’imperi otomà el nou estat es configura com a monarquia:  el tsar hi entronitza Alexandre I, que es llença a ampliar territoris fent la guerra contra Sèrbia. Però la tutela russa fa virar les elits búlgares cap a Àustria, que hi entronitza Ferran I (tsar de Romania el 1908). Rússia torna a perdre la influencia sobre la nova Bulgària, que queda sota influencia austríaca: per això busca satel·litzar Sèrbia i trenca –per segon cop- l’aliança amb Berlín.

Bismarck intenta un “tercer sistema bismarckià” (1885-1887) per aïllar França... A l’anterior Triple Aliança afegeix un tractat secret amb Rússia garantint-se mútuament la neutralitat en possibles conflictes contra França o Àustria (1881). Era Bismarck un “mestre d’escacs que domina el tauler per defensar la pau” (William L. Langer, 1939) o la tupida xarxa de compromisos que va crear era “un nyap de pedaços”, com diu Bruce Waller (1999)?



El Congrés de Berlín, de 1878








No hay comentarios: