Ferran Sánchez: Història. Divulgació. Docència.

Ferran Sánchez: Història. Divulgació. Docència.
"Sólo unos pocos prefieren la libertad; la mayoría de los hombres no busca más que buenos amos" (Salustio)

lunes, 18 de mayo de 2009

EL DISCURS DARWINIÀ (2)




















Quan s’espera que comenci un acte, tothom desitja que les paraules d’agraïment siguin breus. Em sembla que en aquest cas no podrà ser, perquè són moltes les institucions que han fet possible el somni del grup d’historiadores i historiadors que volen retre-li homenatge a Charles Darwin en el 200 aniversari del seu naixement.
Represento l’Associació Catalana d’Estudis Històrics, Fent Història, un col•lectiu de professionals de la recerca i la divulgació que ha dedicat molta il•lusió i esforç a organitzar una lectura pública, integral i ininterrompuda de “L’origen de les espècies” en el 150è aniversari de la seva publicació. No solament vull destacar el seu compromís com a humanistes fent aquesta feina, sinó també la sort que tinc de gaudir de la seva amistat.

Aquest és el seu projecte, i es materialitza avui gràcies al suport d’un bon grat d’institucions. Per començar, deixeu-me agrair-li al Doctor Pere Molas, president de la Reial Acadèmia de Bones Lletres, que ens hagi obert la porta de casa seva, per l’hospitalitat d’una institució carregada de simbolisme per als historiadors.
Vull donar també les gràcies a la degana de la facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, la doctora Maria Ángeles del Rincón, pel seu suport. No és el primer cop que hem d’agrair-li que ens escolti i que deixi els alumnes prendre la paraula, i també per aquesta actitud que la caracteritza, vull donar-li les gràcies.
Gràcies també als departaments d’Història Moderna i d’Història Contemporània de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, al departament de Filologia Anglesa i Alemanya de la Facultat de Filologia, i al Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques de la Universitat de Barcelona. Finalment, la nostra universitat ens ha ajudat també mitjançant la Unitat d’Anatomia i Embriologia Humana de la Universitat de Barcelona, i el Deganat de la Facultat de Biologia.

Per tancar l’apartat acadèmic deixeu-me agrair la presència del Grup d’Evolució i Cognició Humana de la Universitat de les Illes Balears, que s’ha desplaçat avui fins aquí per fer-nos costat. Deia Darwin en les seves memòries que sovint llegia Alexander von Humbolt en veu alta. Avui els papers s’inverteixen i serà un representant de la Universitat Humbolt de Berlín qui llegeixi Darwin en veu alta.
Gràcies a ONCE Catalunya per la seva disposició a participar en la lectura i per aportar-nos un públic disposat a saltar totes les barreres, en el temps i l’espai, perquè la paraula de Darwin arribi a tothom.



Per aquest faristol, i el que a partir de les dues de la tarda continuarà la lectura en el Centre Cultural de La Casa Elizalde, passaran ciutadans de tot tipus. Lectors que han sabut de la nostra iniciativa gràcies a l’Associació Catalana per a la Promoció de les Persones Sordes, l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, l’Associació de Bibliòfils, l’Associació per a l’estudi del moble, l’Associació per a les Nacions Unides d’Espanya, l’Ateneu Barcelonès, la Biblioteca Pública Arús, el Centre d’Amics de la UNESCO de Barcelona, el Col•legi oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i Ciències de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’estudis de Parla Catalana, Cuadal Interiorisme, Edicions 62, Nusos Culturals i la Societat Catalana d’Arqueologia. Deixeu-me que em disculpi amb tots ells per no personalitzar els agraïments, com mereixerien, més que res per no allargar-me més, i també que no els cedeixi a tots la paraula: hem pensat que Darwin necessita més de la vostra veu que no pas nosaltres.

I és que no solament volem llegir “L’origen de les espècies” perquè és una de les obres més importants de la història del pensament contemporani, sinó també perquè pensem que el seu autor és un exemple a seguir.

Quan el temps que ens ha tocat viure són confosos, i les veritats que creies inqüestionables semblen trontollar, la nostra reacció no pot ser la por, sinó buscar noves i millors respostes. Quan els dubtes van fer trontollar la fe cega de Darwin, ell no es va deixar dur per la desesperació. Va fer una cosa millor: es va posar a treballar de valent. La reflexió, els llibres, l’observació, el pensament crític, la paraula, la recerca, l’estudi i la discussió van conduir-lo fins a conclusions que desafiaven el saber del seu tempos, però que el van ferm és lliure.
Nosaltres també volem que el saber ens faci millors, i més lliures. Barcelona comença la lectura de “L’origen de les espècies”

No hay comentarios: