Ferran Sánchez: Història. Divulgació. Docència.

Ferran Sánchez: Història. Divulgació. Docència.
"Sólo unos pocos prefieren la libertad; la mayoría de los hombres no busca más que buenos amos" (Salustio)

sábado, 9 de mayo de 2009

L'ENDEMÀ DARWINIÀ (1)



La Societat Catalana d’arqueologia ha anunciat la seva participació en la jornada darwiniana, a la que ha definit com “un èxit de participants i públic”. És d’agrair, ja que ens van ajudar molt en la seva difusió, però també cal dir que ... tenen raó.

Durant més de dotze hores, la Comissió Darwiniana de Fent Història va mantenir una organització acurada i eficaç i va demostrar la seva capacitat d’organitzar projectes de gran format, malgrat la complexitat de l’acte, que es desenvolupava en diferents espais. L’acolliment dels lectors, la distribució prèvia dels fulls de lectura i el protocol amb el planter d’autoritats representades a l’acte inaugural van ser d’una professionalitat aclaparadora. El desenvolupament del que va passar a l’escenari (l’encadenament de lectors, per exemple) va ser sempre elegant i fluït, i va tenir moments especialment emotius, com l’aplaudiment entusiasmat al darrer lector del matí, la lectura coral que va posar punt i final a la jornada, gairebé a les nou del vespre, les lectures dels representants d’ONCE Catalunya, o –molt especialment- la participació dels joves de l’associació Catalana per a la Promoció de les Persones Sordes, que ens van llegir també en anglès.

Cal destacar també les visites de molts alumnes dels cursos que Fent Història ha impartit en el Centre Cultural de la Casa Elizalde, els experts en moltes disciplines –molts d’ells autoritats reconegudes-, els socis que ens van venir a recolzar (com la Rosa Ortega i la Virgínia Gendre) i els que ens van venir a ajudar en les tasques del dia, i sense els que no hauríem pogut passar (com la Maria Rosa Fernando i el Manel Manteca), i fins i tot els familiars que ens han ofert un suport que va més enllà de la seva paciència (com el Lluís, la Mireia o l’Olga).

A tots ells, moltes gràcies! I a tota la Comissió Darwiniana, la meva més sincera enhorabona! Han estat molts mesos d’intens treball –buscant patrocinadors, redactant cartes, fent gestions, visitant seus, coordinant reunions, buscant lectors, carregant cadires...- en el que cadascú ha donat tot el que ha pogut. Totes les feines han estat importants: els alumnes de Batxillerat que ens va presentar la Júlia van omplir les hores més difícils de la lectura, els dissenys de l’Eva ens han donat una imatge corporativa molt professional, i l’exposició que va carregar i muntar el Rubén –president, també, del Cercle Artístic de Sant Feliu de Llobregat- ens ha ofert un complement alhora creatiu, original i subjectiu del tema.



Finalment ha valgut la pena: gairebé tres-centes persones van participar en la lectura de “L’origen de les espècies” i hem aconseguit –un cop més- tenir veu com a historiadors. Es més: a Darwin li ha agradat. Així ho demostren les casualitats: presentàvem a la premsa la jornada de lectura el dia que hauria estat l’aniversari de Huxley, el “bulldog de Darwin”; la Victòria descobria en l’autobiografia de Darwin que el naturalista anglès llegia en veu alta Humbolt, justament quan la Mireia li demanava a la Universitat Humbolt de Berlín, que assistís a llegir amb nosaltres; i –l’endemà de la jornada- en Pep li preguntava el nom a un encara desconegut alumne de primària per trobar-se –esparverat, crec jo- que es deia... Darwin!

A tots, el meu més sincer agraïment per tot el que he après amb vosaltres!

4 comentarios:

Anónimo dijo...

També cal reconeixer la teva tasca, Presi. Han estat temps de molta feina, però quan es veuen els fruits, el cansament marxa i el cap li dona voltes a nous projectes.
Gràcies a tots i a totes, a aquesta gran familia, amb la que he après moltíssimes coses; mai oblidaré Darwin i l'inici de la seva obra més important, "L'origen de les espècies":

"En el principi fou la paraula..."

Quins records...

Rubén

pep dijo...

És veritat va ser una feina de tots, i això també t'inclou a tu. Que mai t'enrecordes. Em sembla que t'haurem de fer menjar cues de pansa.

I tens raó quan vaig conèixer Darwin en persona no vaig saber què dir.

Records, uns gran records que ens queden a la memòria de tots i per sempre.

Estem Fent Història!!

Pep

Anónimo dijo...

Bien, dejemos ya las cosas claras.
Lo que se celebró por la noche del 6 de mayo, nada más acabar la Lectura Darwiniana, no fue la victoria del Barça -al fin y al cabo, nada más que una PUTA empresa privada-; sino que fue la Victoria de Fent Història ante los "elementos", es decir, ante el peso de las grandes entidades, corporaciones, empresas y universidades de Barcelona, las que manejan la tan poco imaginativa vida cultural de la ciudad...
LUIS.

Eva dijo...

Pero bueno, pero bueno, qué blog más activo y yo sin enterarme!!!
Ferran, no quieres poner un link al grupo del Facebook de la asociación? vaaaaa!!!!!
En fin, que yo también me lo pasé muy bien, que fue muy bonito y que... a ver cuando lo repetimos.

Un besote a todos!

Ah! pongo aquí también si me permitís el enlace la muro de los deseos darwinianos:
http://www.wallwisher.com/wall/lecturadarwinianabcn